Snoeien, planten, maaien, onkruid wieden , vijver onderhoud....

De natuur ligt aardig voor op schema van vorig jaar! De tijd van planten van bomen en struiken met Kale wortel is bijna voorbij. Echter hebben de kwekers hier rekening mee gehouden en worden de planten ook in pot geteeld. Zodoende kunnen we het gehele jaar door planten. Planten verdampen al veel in deze periode, dus het is belangrijk nieuwe en kwetsbare planten regelmatig water te geven. Daar komt bij dat de afgelopen maanden zeer droog waren.
En vergeet niet nu uw borders te bemesten! De planten kunnen nu wel wat extra’s gebruiken.

In het voorjaar komt ook de vijver weer langzaam tot leven. Het is belangrijk om enkele zaken te controleren en uit te voeren om weer een heel seizoen lang van een mooie en vooral gezonde vijver te genieten.
Onderhoud aan de waterplanten
In het voorjaar komt de groei van de waterplanten weer op gang, hetgeen belangrijk is voor een gezonde, mooie en heldere vijver. Dode en afgestorven planten(delen) kunt u meteen verwijderen, te groot geworden planten kunt u delen, u kunt eventueel de vijvermandjes van nieuwe vijveraarde voorzien en opnieuw afdekken met schoon grind, enz.
Uiteraard kunt u ook alvast even bekijken of en waar u eventueel nieuwe planten wilt plaatsen.
Deel, snoei of vervang echter niet alle planten tegelijk, maar doe steeds een gedeelte. Als u te rigoureus te werk gaat, krijgt u niet alleen een kale vijver, maar bestaat tevens het gevaar dat uw vijver uit balans raakt.
Te groot geworden waterlelies kunt u delen en terugplaatsen. Vul eventueel de manden bij met waterlelieaarde en voorzie ze van mest. De zuurstofplanten zijn in de winter afgestorven en moeten eerst nog uitlopen. Wacht u met het delen of uitdunnen van te grote bossen zuurstofplanten tot de zomermaanden anders verstoort u teveel het evenwicht in de vijver.
Het soort en aantal vissen in een vijver is ook erg belangrijk. Houdt als stelregel ongeveer 5 vissen per 1000 liter water aan. Voor de ‘gewone’ vijver ( zonder filters of aparte plantzones ) is de Goudwinde de meest ideale vijvervis. In tegenstelling tot de Goudvis woelt deze niet in de bodem. De goudwinde is een insecten eter en zal de zuurstof planten met rust laten. We krijgen nog wel eens vraag naar de Algeneter ( Grondel ). De achterliggende gedachte is duidelijk, het zou natuurlijk prachtig zijn als we met behulp van een vis van het lastige algen probleem af kunnen komen. Echter is een Grondel ook een woeler, deze zal het water nog meer vertroebelen. Wees dus erg terughoudend met het uitzetten van Grondels in de siervijver.

Hoveniersbedrijf Martijn Buld
Wolddijk 66
7961 NC Ruinerwold
06-12786635 www.martijnbuld.nl
info@martijnbuld.nl

Contact

Hoveniersbedrijf Martijn Buld
ContactgegevensNeem direct contact op


Twitter