Geknipt en Geschoren

De hagen zijn ook weer aan de beurt. Hagen kunnen gesnoeid worden tot half september.
Ze hebben dan nog voldoende tijd om te herstellen vóór de eerste nachtvorst.
De meeste hagen zoals Buxus, Beukenhaag, meidoorn e.d. houden we strak in model door ze jaarlijks twee keer te knippen; de eerste keer mei- juni, de tweede keer in augustus-begin september. Snelgroeiende hagen zoals x Cupressocyparis leylandii (in de volksmond: leylandiihagen) en liguster hebben soms zelfs drie snoeibeurten per seizoen nodig.

Tip: hou hier rekening mee bij de keuze van uw haag. Wat langzamere groeiers zijn Taxus of Chamaecyparis. Het duurt dan wel wat langer voordat de haag op de gewenste hoogte is maar het bespaart u veel onderhoud; ze volstaan namelijk met één knipbeurt per jaar.
Pas aangeplante hagen snoeien we pas in het tweede jaar aan het eind van het voorjaar (alleen liguster nemen we bij aanplant met eenderde terug om het uitlopen van zijtakken te bevorderen). En daarna steeds eenderde van de hoofdtakken af om een dichtvertakte haag te krijgen, totdat de haag op hoogte is.

Een paar algemene tips;
• Knip beukenhagen en buxus alleen bij bewolkt weer om zonnebrand te voorkomen.
• Een gat in uw haag kan worden ‘gerepareerd’ door het invlechten van langere zijtakken. Zet ze tijdelijk vast met een touwtje.
• Hagen worden nogal eens vergeten bij het bemesten van de tuin. Maar door het knippen zult u ook weer organische voedingsstoffen moeten toevoegen, alleen zo houdt u uw haag mooi en gezond!

Of het nou om een hoge haag gaat of om lage buxushaagjes, mooi strak snoeien is een hele kunst. Snoei allereerst de zijkanten, van onderaf naar boven, dan houdt u het beste zicht op de vorm van de haag. Het beste is het wanneer de haag aan de basis wat breder is dan aan de bovenkant. Het zonlicht valt dan ook op het onderste gedeelte van de haag waardoor deze vol in blad, dus lekker dicht blijft. Pas als u de zijkant van de haag klaar heeft begint u met de bovenkant. Neem hierbij de moeite om een touwtje waterpas op de juiste hoogte te spannen. Niet iedereen heeft nu eenmaal een timmermansoog of beter gezegd een ‘hoveniersoog’ en zo’n touwtje vergemakkelijkt het recht knippen aanzienlijk.

Hoveniersbedrijf Martijn Buld
Wolddijk 66
7961 NC Ruinerwold
06-12786635 www.martijnbuld.nl
info@martijnbuld.nl

Contact

Hoveniersbedrijf Martijn Buld
ContactgegevensNeem direct contact op


Twitter